Plakalı Eşanjör Nedir?
Plakalı eşanjör, kısaca plakalar arası ısı değiştiricisi olarak tanımlanmaktadır. İki farklı ya da aynı akışkanın aralarında ısı transferi sağlayarak metal plakalar üzerinde bulunan kanalları dolaşarak sistemi soğutan ya da ısıtan ekipmanlara plakalı eşanjör denilmektedir. Plakaları eşanjör ile ısıdan kazanç elde edilmekte ve sistemin verimi artmaktadır.
Plakalı Eşanjörlerin Özellikleri Nelerdir?
Plakalı eşanjörlerin seçimi yapılırken özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Isı aktarımı 3 ile 5 kat arasında daha verimlilik göstermektedir.
- Sıcaklık paylaşımları 10 derecelik farklarda bile etkinlik göstermektedir.
- Bakımı kolaydır ve yer kaplamaz.
- Yüksek akış hızına sahiptir ve bu yüzden kirlenmesi az olmaktadır.
- Plakalar arasında conta bulunması akışkanların birbirine karışması imkansız hale getirmektedir.
- Kapasitesinin yükseltilmesi istendiğinde plaka diziliminin değiştirilmesi söz konusudur.
- Isı kaybı oluşmadığından izolasyona gerek yoktur.
- Kullanılan plakalar paslanmaz olmalıdır. Aksi halde bakteri üretilmektedir.
Plakalı Eşanjörlerin Kullanım Alanları
Plakalı eşanjörlerde birbirine karışmadan dolaşan ve birbirlerine ısı transferi gerçekleştiren, primer devre ve seconder devre olmak üzere iki ayrı devre bulunmaktadır.
Plakalı eşanjörler, verimlilik ve maliyet açısından boru tip eşanjörlere nazaran daha geniş kullanım alanlarına sahiptir. Hatta birçok yerde boru tipli eşanjörlerin kullanımına da son vermiştir. Daha önceleri gıda endüstrisinde kullanılan plakalı eşanjörler, bu günlerde bir çok uygulamada yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Plakalı eşanjörler, otomotiv sektörü, yapı teknolojileri, endüstriyel kullanımlar, ilaç endüstrisi, gıda sektörü, kimyasal madde işlemesi ve özel uygulamalarda kullanılmaktadır. Ayrıca ergonomik yapısı, güvenli olması ve kalitesi ile öne çıkan plakalı eşanjörler, ısı transferinde mükemmel çözümler sunmaktadır.
Plakalı Eşanjörler Nasıl Temizlenmektedir?
Plakalı eşanjörler kısa sürede kirlenmez. Ancak belirli bir zaman sonra temizlenmesi gerekmektedir. Bu durumda teknik bir ekibin olmasına gerek yoktur. Firmalar kendi personeli ile bu sorunu çözebilmektedir.
Plakalı eşanjör temizliği için öncelikle çelik ya da karbon fırçaların tercih edilmemesi önemlidir. Isıyı aktaran yüzeye su püskürtülür ve naylon fırça ile yüzey ovulur. Bu işlem yapılırken contaların zarar görmemesi için dikkatli olunması gerekmektedir.
Kireç veya oksitler daha yumuşak bir fırça ile %2-5 oranında nitrik çözelti ile temizlenmelidir. -50 derecedeki %2 lik sodyum hidroksit çözeltisi ile organik kalıntılarda yumuşak fıça ile temizlenmelidir. Yağlı kalıntılar için ise Kerosen kullanılmalıdır. Temizleme işlemi yapıldıktan sonra bol su kullanılarak durulanmalıdır